De reisbranche zit nu al maanden op slot. Over het gehele jaar genomen zijn er in Nederland de helft minder toeristen en dat heeft weer gevolgen gehad voor het aantal overnachtingen in ons land. De komst van het coronavaccin kan verlichting brengen voor de sector, maar zijn reisondernemingen wel klaar voor een grote toestroom aan toeristen? ”Je moet realistisch zijn. Veel mensen zijn reislustig, maar een groot deel van de markt die altijd boekte, is weggevallen”, zegt reisondernemer Elske Doets in WNL op Zaterdag.
Volgens Doets zitten we nu ”in het zwartste scenario”. Tot half maart mogen we zeker niet op reis tenzij de reis noodzakelijk is. ”Als alles weer mag, dan is april ook zeker nog prematuur”, schetst de reisondernemer.
‘We moeten blij zijn met één derde van wat we deden’
Doets is niet erg optimistisch over de toekomst van de reisbranche. ”Een groot deel van de mensen ziet reizen niet meer zitten of heeft er gewoonweg niet meer het geld voor. We moeten blij zijn met één derde van wat we deden.”
Daarnaast speelt er nog een ander probleem. ”Veel leveranciers zoals hotels hebben gezegd ‘ik stop ermee’. Zij hebben van hun hotels appartementen gemaakt. Dit zie je vooral in steden die niet alleen toeristisch zijn, maar waar ook veel mensen wonen en werken, zoals in San Francisco. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke schaarste.” Ook veel personeel is ontslagen waardoor er veel minder werk vooraf verzet kan worden.
Milieubewuster reizen
Of de reisbranche ooit weer de oude wordt, betwijfelt Doets. ”Ik denk dat de crisis mensen aan het denken heeft gezet en dat ze ook dichterbij huis hetzelfde kunnen vinden als wanneer ze een lange vliegreis maken.” Tot 12 maart afgelopen jaar was de toeristensector de snelst groeiende sector ter wereld. ”Dit is nu ineens tot stilstand gekomen en dat brengt ook weer goede dingen mee”, aldus Doets.