Hoe doen ze het toch? Leiding geven aan een team, een bedrijf runnen, een boek schrijven en nog vrije tijd overhouden ook? Drie topvrouwen – Elske Doets (Doets Reizen), Shenin Lebrun (Nike) en Pauline Brakenhoff (Aaiko) – geven tips over hoe zij de baas blijven over hun agenda.
Zo regelen topvrouwen dat ze de baas blijven over hun agenda
Elske Doets
Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, ze richtte in 2017 de Young Lady Business Academy op. En schreef ook nog het boek Bloei, een nieuw scenario voor groei. Toch heeft ze ook nog lege ruimte in haar agenda.
‘Ik heb drie prioriteiten in mijn leven: mijn gezin, mijn bedrijf en mijn lijf. En dat is het. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de rest van mijn leven, ik ga elke week met mijn man naar de kroeg, maar we gaan nooit naar het theater of bioscoop. Of ik dan veel mis? Ik zou het niet weten. Het geeft mij juist heel veel rust, want ik kan me zo goed concentreren op de dingen die voor mij echt belangrijk zijn.
Voorheen was ik wel twee, drie avonden per week weg, dan gaf ik lezingen of ik ging naar netwerkbijeenkomsten. Nu ben ik bijna elke avond thuis. Dat vind ik wel fijn, lekker met de kinderen het acht uur-journaal kijken. Nou ja, zij vinden dat natuurlijk niks, het acht uur-journaal, haha.
Ik probeer bewust om mijn leven niet te vol te plannen. In deze tijd kan dat wat meer dan normaal. Als je een creatief beroep hebt of een baan waarbij je innovatieve dingen verzint, is het slim om ruimte over te laten, ruimte voor creativiteit. Zelf heb ik vaak tijdens het wandelen een ingeving. Of ‘s nachts.
Om te zorgen dat ik niet te veel ad hoc werk, heb ik natuurlijk een agenda en ik heb allemaal lijstjes met wat ik moet doen of wie ik wil contacten. Als leider moet je eigenlijk zorgen dat je misbaar bent. Doordat ik de afgelopen drie jaar veel ben weggeweest, zijn de medewerkers heel zelfstandig geworden.
Mijn advies aan andere ambitieuze vrouwen die worstelen om de baas te blijven over hun agenda? Wat ik iedereen gun is het krijgen van kinderen. Dat heeft me zoveel gebracht. Opeens kún je gewoon niet werken, want je hebt net een kind gekregen. Ik moest wel afkicken, maar je leert ook wat er nou écht belangrijk is. En dat je ook niet even borstvoeding kan geven en tegelijk een zakelijk telefoongesprek kan voeren. Ook helpen kinderen je in te zien hoe mensen groeien. Je accepteert dat sommige werknemers het ene moment gloreren, dan weer even een dip hebben en dan weer groeien. Zo gaat het precies met kinderen. Mensen die me al kenden voordat mijn kinderen werden geboren, zeggen dat ik een leuker mens ben geworden. Warmer. Het moet je gegeven zijn, maar voor wie twijfelt: het maakt je leven echt rijker.’
Brond: Harper’s BAZAAR