Bijna 3600 nieuwe ondernemers tussen de 13 en 18 jaar meldden zich in 2018 bij de Kamer van Koophandel voor een inschrijving (tegen 2728 het jaar ervoor). Vooral meer meisjes en vrouwen starten een eigen bedrijf blijkt. Zes portretten van de ondernemers van de toekomst.
Al sinds haar zestiende maakt Lordina serieus werk van ondernemerschap met een haarbedrijf.
Hoe ben je je haarbedrijfje gestart? ‘Het is een haarbedrijf’, antwoordt Lordina Aboor ad rem. Ze legt uit dat ze heeft geleerd haar ondernemerschap serieus te nemen en het nooit klein te maken. Als de 6-vwo’er vertelt over haar bezigheden en plannen voor de toekomst, voel je haar drive om iets te bereiken in het leven.
‘Ik wil mij verder ontwikkelen en naast mijn studie economie straks eigen baas blijven’, vertelt ze. ‘Mijn haarbedrijf heb ik twee jaar geleden opgericht, eerst om vrienden met hun haar te helpen en later ook “vreemde” klanten. Dat doe ik naast school, ik zit in het eindexamenjaar, dus het is best hard werken nu.’
‘Mijn rolmodel is Nelson Mandela, omdat hij zei: een winnaar is een dromer die nooit op geeft’
Ik ben altijd al ondernemend geweest. Maar dat zit ’m niet alleen in handelsgeest, het zit ‘m volgens haar vooral in instelling. ‘Laat nooit iemand je zeggen dat je iets niet kunt. Toen ik in 2010 naar Nederland kwam, sprak ik de taal niet en moest ik een inhaalklas doen. Vervolgens zei de school dat ik maar naar een laag niveau middelbare school moest gaan, terwijl mijn Cito-toets heel goed was. Mijn moeder heeft ervoor gezorgd dat ik naar het vwo kon.
Wat mij ook heel erg op weg heeft geholpen is dat de moeder van een vriend van mij over een initiatief van zakenvrouw Elske Doets vertelde, de Young Ladies Business Academy. Ze zei: ik zie jou dat wel doen. Pak je kans. Ze moest me meerdere keren aanmoedigen, maar ik heb mij aangemeld. Dat ik vervolgens mijn motivatie om mee te doen moest pitchen, vond ik heel erg spannend, totaal uit mijn comfortzone – ik moest zelfs een keer opnieuw beginnen.
Maar het gaat erom dat je op zo’n moment doorzet, en dat heb ik gedaan. Het was een heel grote stap voor mij, maar ik heb ontzettend veel geleerd van die bootcamp ondernemen. Ik weet nu dat ik niet alleen moet dromen, maar ook mijn dromen moet navolgen. Ik heb er praktische dingen geleerd, en zo trouwens ook van mijn moeder. Weet je, toen ik als zestienjarige begon, had ik geen idee wat ik verdiende; ik gaf alles meteen uit. Mijn moeder raadde me aan een spaarpot te kopen, waarin ik nu driekwart van de opbrengt bewaar om te investeren en in te kopen, de rest geef ik uit. Handig ook als ik straks economie studeer.’